Je winkelwagen is momenteel leeg!
Kramp, buikpijn, zeurende onderrug… We hebben het natuurlijk over menstruatiepijn. En ja, zelfs als je trouw je anticonceptiepil slikt, kun je daar nog steeds last van hebben. Hoe zit dat precies? Wat kun je doen om het dragelijker te maken? En wanneer moet je echt aan de bel trekken? In deze blog – in de stijl van een goed gesprek met je slimme vriendin – praten we je bij over alles wat je moet weten over de combinatie ‘pil & pijn’.
Goede vraag! Veel vrouwen slikken de pil juist om minder last te hebben van hun menstruatie. En da’s niet gek: uit onderzoek blijkt dat de pil in de meeste gevallen de hoeveelheid bloedverlies en de ernst van krampen flink vermindert (Thuisarts.nl). Toch is het geen 100% garantie op een pijnvrije ervaring.
De reden? De bloeding die je tijdens de stopweek hebt, is geen ‘echte’ menstruatie maar een zogeheten onttrekkingsbloeding. Je hormoonspiegels dalen even en dat kan alsnog lichte tot matige samentrekkingen in je baarmoeder veroorzaken. En dus: krampen. Daarnaast speelt je persoonlijke gevoeligheid ook mee: sommige lichamen reageren nu eenmaal sterker dan andere.
Tijdens een ‘gewone’ menstruatie maakt je baarmoeder prostaglandines aan – hormoonachtige stofjes die de spieren in je baarmoeder aanzetten tot samentrekken. Dat is nodig om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Maar hoe méér prostaglandines, hoe meer kramp (en soms ook misselijkheid, hoofdpijn of zelfs diarree).
De pil onderdrukt de opbouw van baarmoederslijmvlies, dus in theorie heb je minder prostaglandines en dus minder pijn. Toch blijven die stofjes soms in lagere mate actief – en als je daar gevoelig voor bent, voel je dat. Zeker bij de standaard combinatiepil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg, die nog een duidelijke stopweek bevat, kunnen krampen blijven opspelen (Apotheek.nl).
Gelukkig zijn er een heleboel manieren om menstruatiekramp te verlichten, ook als je aan de pil bent. We zetten de beste op een rij:
Een warme kruik, warm bad of infraroodpleister werkt vaak net zo goed als een pijnstiller. Warmte ontspant de spieren van je onderbuik en verbetert de doorbloeding. Volgens een studie in Evidence-Based Nursing werkt warmte zelfs net zo goed als ibuprofen bij milde klachten.
Deze pijnstillers remmen de aanmaak van prostaglandines. Ideaal dus tegen menstruatiekramp. Slik ze niet pas als de pijn opkomt, maar nét daarvoor of zodra je voelt dat het eraan komt. Let wel: gebruik ze met mate en altijd volgens de bijsluiter (Bron: Apotheek.nl).
Wist je dat je die onttrekkingsbloeding ook kunt overslaan? Door de pil door te slikken (dus zonder stopweek) vermijd je de hormoondaling die kramp veroorzaakt. Volgens het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) is dit veilig en zelfs gunstig voor vrouwen met veel menstruatieklachten.
Oké, het klinkt als het laatste wat je wilt. Maar lichte beweging – zoals wandelen of yoga – zorgt voor endorfines (natuurlijke pijnstillers) en ontspanning van je spieren. Je hoeft echt niet te bootcampen, maar een rustige stretchsessie kan al verschil maken.
Er zijn aanwijzingen dat magnesiumsupplementen kunnen helpen bij menstruatiekramp, zeker als je daar structureel te weinig van binnenkrijgt. Ook voeding met omega 3 (zoals vette vis of lijnzaadolie) heeft een mild ontstekingsremmend effect.
Als je een klein menstruatie-draagbaar-arsenaal wilt samenstellen, denk dan aan:
En goed nieuws: veel van deze producten kun je gewoon via zekervandepil.nl of je eigen apotheek verkrijgen.
Pijn mag er zijn, maar het mag niet je leven beheersen. Dus: wanneer is het tijd om hulp te zoeken?
Er kan dan iets anders aan de hand zijn, zoals endometriose of een ontsteking. Gelukkig kun je dit goed bespreken met je huisarts. Soms is een andere pil (bijv. met alleen progestageen of een hormoonspiraal) een betere keuze voor jouw lijf.
Uit een grote reviewstudie in het British Medical Journal blijkt dat 20–30% van de vrouwen ondanks anticonceptie nog last heeft van dysmenorroe (menstruatiepijn). De ernst wisselt, maar het bewijst dat de pil niet automatisch alles oplost. Een persoonlijke aanpak werkt het best.
De truc zit ’m vaak in de combinatie van kleine dingen. Een pilstrip doorslikken, een magnesiumkuurtje erbij, minder cafeïne en een warme kruik klaarleggen. Geen quick fix, maar wél een slimme strategie.
Serieus – ook al voelt het soms alsof je de enige bent die met een kruik onder haar trui op de bank ligt te creperen: je bent dat niet. Heel veel vrouwen hebben er (soms stiekem) last van. Praat erover. Deel tips. En vooral: neem je pijn serieus. Het hoort niet ‘erbij’ te horen als je niet meer normaal kunt functioneren.
Maak gebruik van onderstaand formulier om je vraag te stellen en wij komen bij jou terug.