Je winkelwagen is momenteel leeg!
De anticonceptiepil: veel meiden en vrouwen slikken ’m of hebben er op z’n minst van gehoord. Maar wat maakt juist dié pil met 0,03 mg ethinylestradiol en 0,15 mg levonorgestrel zo populair? En wat doet het eigenlijk met je lijf en leven? In dit artikel praten we je bij – zonder schroom, alsof we even kletsen onder vriendinnen, maar dan wel met de feitjes op een rij.
Wist je dat de combinatiepil met 0,03 mg ethinylestradiol en 0,15 mg levonorgestrel veruit de meest gebruikte anticonceptiepil is in Nederland? Deze dosis vind je bijvoorbeeld in merkloze varianten of bekende namen als Microgynon 30 en Stediril 30. Er is een goede reden dat dit de standaardpil is: huisartsen raden namelijk meestal deze pil aan als eerste keus. Dit komt omdat pillen met precies deze hormonenmix de kleinste kans op bijwerkingen geven vergeleken met andere pillen. Met andere woorden, het is een beproefde middenweg – genoeg hormoon om zwangerschappen effectief te voorkomen, maar laag genoeg gedoseerd om bij de meeste gebruikers goed te vallen.
Daarnaast is dit een zogenoemde tweedegeneratiepil. Dat houdt in dat de gebruikte progestageen (levonorgestrel) een iets lager risico op bijwerkingen zoals trombose heeft dan sommige nieuwere pillen. Combineer dat met het feit dat 0,03 mg ethinylestradiol een matige dosis oestrogeen is – niet zo hoog als de oude ‘50-pil’ van vroeger, maar hoger dan ultra-light varianten – en je krijgt een pil die voor veel vrouwen gewoon betrouwbaar én verdraagzaam is. Kortom, deze pil is populair omdat ’ie bij uitstek veilig, effectief en voorspelbaar is in gebruik.
De pil met ethinylestradiol/levonorgestrel is een combinatiepil. Dat betekent dat er twee soorten hormonen in zitten: een oestrogeen (ethinylestradiol) en een progestageen (levonorgestrel). Samen foppen ze als het ware je lichaam zodat je niet zwanger kunt raken. Hoe doen ze dat? Simpel gezegd zorgen deze hormonen ervoor dat je geen eisprong meer hebt, het slijm bij je baarmoedermond dikker wordt (zodat zaadcellen er lastiger doorheen komen) én dat een eventueel bevrucht eitje zich niet goed kan innestelen. Het resultaat: geen bevruchting, geen zwangerschap.
Daarnaast merk je dat de pil je menstruatiecyclus in een strak ritme brengt. Je slikt normaliter drie weken lang elke dag een pil en dan stop je één week (de stopweek). In die stopweek krijg je een bloeding die op een menstruatie lijkt, maar eigenlijk een zogenaamde onttrekkingsbloeding is. Die is vaak lichter en korter dan je normale menstruatie, met minder buikpijn en gedoe. Dit betekent dat je met de pil meestal heel regelmatig ongesteld wordt en vaak ook minder heftige menstruatieklachten hebt. Veel vrouwen vinden het een verademing: je weet precies wanneer je het kunt verwachten, en het is vaak minder heftig dan voorheen. Bonusvoordeel: je kunt die stopweek ook eens overslaan als het even niet uitkomt.
Uiteindelijk is de pil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg gewoon een van de vele opties om regie te nemen over je lichaam en je leven. Het is populair omdat ‘ie bij veel vrouwen betrouwbaar werkt met weinig gedoe. Maar ieder lichaam is uniek. Jij staat wel aan het roer, maar vergeet niet dat de anticonceptiepil een receptplichtig medicijn is. Praat er dus altijd over met je huisarts, vrienden en stel gerust vragen als je twijfels hebt of iets niet zeker weet. Bekijk het assortiment merken met de pilsterkte ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg. Je kunt hier de anticonceptiepil online bestellen.
Heb je na het lezen van dit alles nog vragen of wil je meer weten? Blijf er niet mee rondlopen. Je kunt altijd meer informatie vinden of je vragen stellen via ZekerVanDePil.nl – zo sta je nóg zekerder in je schoenen als het om jouw anticonceptie gaat.
Thuisarts.nl – Anticonceptiepil
Maak gebruik van onderstaand formulier om je vraag te stellen en wij komen bij jou terug.