Norlevo 1,5 mg is een type morning-afterpil die gebruikt wordt om een zwangerschap te voorkomen na onbeschermde seks of contraceptief falen (zoals een gescheurde condoom). Het is het meest effectief wanneer het zo snel mogelijk na de risicosituatie wordt ingenomen, maar het kan tot 72 uur (3 dagen) na de geslachtsgemeenschap ingenomen worden. Hoe sneller het ingenomen wordt, hoe effectiever het is.
Werking:
- Voorkomen van ovulatie: Norlevo voorkomt of vertraagt de ovulatie, zodat er geen eicel vrijkomt voor bevruchting.
- Verhinderen van bevruchting: Het kan ook de bevruchting voorkomen door de veranderingen in de baarmoederhals die het moeilijker maken voor sperma om een eicel te bereiken.
- Verhinderen van innesteling: Als de eicel al bevrucht is, kan Norlevo mogelijk de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand verhinderen, maar het is niet altijd 100% effectief in dit geval.
Inname:
- Dosering: De standaard dosering is 1 tablet van 1,5 mg. Het moet zo snel mogelijk na de onbeschermde seks worden ingenomen, maar kan tot 72 uur na de gebeurtenis ingenomen worden.
- Innameadvies: De pil kan op elk moment van de dag worden ingenomen, ongeacht of je net gegeten hebt of niet. Het maakt niet uit of je onbeschermde seks hebt gehad tijdens de ovulatieperiode; de pil werkt in de meeste gevallen nog steeds.
Effectiviteit:
- De effectiviteit neemt af naarmate de tijd verstrijkt. Binnen de eerste 24 uur is de pil het meest effectief (ongeveer 95% effectief), maar de effectiviteit daalt naarmate je langer wacht om de pil in te nemen:
- Binnen 24 uur: ongeveer 95% effectief
- 25-48 uur na de seks: ongeveer 85% effectief
- 49-72 uur na de seks: ongeveer 58-60% effectief
Bijwerkingen:
Bijwerkingen kunnen zijn:
- Misselijkheid of braken
- Hoofdpijn
- Buikpijn of ongemak
- Vermoeidheid
- Veranderingen in menstruatie (bijvoorbeeld vroeg of laat menstrueren)
Als je binnen 2 uur na inname moet overgeven, kan de pil niet goed opgenomen zijn en moet je mogelijk een tweede dosis nemen.
Norlevo biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), dus het is niet een vervanging voor condooms. Ook is het geen methode voor reguliere anticonceptie. Het is bedoeld voor noodgevallen.