Amstelveense Apotheken
Anticonceptie Apotheek

Zekervandepil.nl
Molenweg 10
1182 CL Amstelveen

service@zekervandepil.nl

Apotheek Molenweg
AGB-code: 02010442
BIG register: 19917022717

Wat is de pil

Veelgestelde vragen

Er zijn 2 soorten anticonceptiepil:
 

 1. De combinatiepil
 2. De progestageenpil

De combinatiepil wordt het meest voorgeschreven. Die bevat twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progestageen. 

Er zijn varianten. Het verschil wordt bepaald door de hoeveelheid oestrogeen en progestageen per tablet. Het oestrogeen is vrijwel altijd ethinylestradiol. Het soort progestageen is per anticonceptiepil verschillend.
 

 1. Sub-30; bevat minder dan 30 microgram ethinylestradiol
 2. Sub-50; bevat minder dan 50 microgram ethinylestradiol
 3. 50-Pil of 50-pil-plus: bevat 50 microgram ethinylestradiol

 

Verschillende fase anticonceptiepil.

 • Eenfasepil: alle werkzame pillen in de strip bevatten een vaste dosis oestrogeen en progestageen. Meestal wordt deze pil 21 dagen geslikt en dan een week niet (stopweek). Daarna wordt weer begonnen met een nieuwe strip.
   
 • Driefasenpil: er zijn diverse varianten. Er zijn pillen met fasen van 6-5-10 dagen (Trigynon® , Trinordiol®) en met fasen van 7-7-7 dagen (TriNovum® ). De hoeveelheid oestrogeen is constant òf loopt in de tweede fase op, en de hoeveelheid progestageen loopt in drie stappen op.
   
 • Meerfasenpil: Deze bevat achtereenvolgens 3, 2 of 1 mg estradiol per tablet, waarbij de tabletten van 2 mg zijn gecombineerd met 2 of 3 mg van het progestageen diënogest, eventueel met 2 placebotabletten aan het eind (Qlaira®).
   
 • Bij drie- en meerfasenpillen is de volgorde op de strip erg belangrijk. Bij vergissingen bent je al snel niet meer goed beschermd tegen zwangerschap. Meestal wordt deze pil 21 dagen geslikt en daarna een week niet, of zitten er placebotabletten aan het eind van de strip.

 

Ook anticonceptiepillen worden steeds verder ontwikkeld

Er worden vooral nieuwe progestagenen gebruikt, met net iets andere eigenschappen (o.a. bijwerkingen). 

 • De eerste generatiepil bevat 50 mcg Ethinylestradiol en Lenovogestrel als progestageen.
 • De tweede generatiepil bevat minder dan 50 mcg Ethinylestradio en progestageen Lenovogestrel, Lynestrenol, Norethisteron, Norelgestromine of Norgestimaat. 
 • De derde generatiepil bevat minder dan 50 mcg Ethinylestradio en als progestageen Desogestrel of Gestodeen.
 • De vierde generatiepil bevat Estradio of minder dan 50 mcg Ethinylestradiol en bevast als progestageen Drospirenon, Dienogest of Nomegestrol.

 

De minipil Cerazette bevat alleen Desogestrel en verder geen oestrogeen.

Desogestrel wordt gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven of geen oestrogeen willen of mogen gebruiken. De werking berust voornamelijk op remming van de eisprong, maar deze is geen 100%. Daarnaast heeft de pil een belangrijk effect op de samenstelling van het baarmoedervlies en de slijmprop van de baarmoedermond.

Voordeel is dat je geen last van bijwerkingen ten gevolge van het oestrogeen ervaart. Het is ook gunstiger tijdens het geven van borstvoeding, onder invloed van oestrogeen in de pil kan de borstvoeding teruglopen, een oestrogeen heeft dit effect niet.

Nadeel is dat door het ontbreken van het oestrogeen de menstruatie cyclus minder regelmatig wordt. De bloedingen komen dus vaak ook onregelmatiger, of blijven weg. Onregelmatig bloedverlies en doorbraakbloedingen komen vooral de eerste maanden voor.
Het wegblijven van de bloeding wijst er niet met zekerheid op dat je zwanger bent. De minipil wordt 28 dagen achtereen gebruikt. Na elke laatste strip wordt er direct aan de volgende strip begonnen. Dus geen stopweek.

 

 

 

Pillen met Ethinylestradiol en Cyproteron (Diane-35 en Minerva) zijn officieel geen anticonceptiepillen.

Het zijn pillen tegen acne, overmatige beharing en overmatige talgproductie. Ze werken anticonceptief, maar dit is eenbijwerking.